En sak som jag MÅSTE bli bättre på när det gäller bloggen är att skapa ett sammanhang. Jag läste i min pedagogikbok att en människa inte kan lära sig något alls utan att ha något att hänga upp det på. Tex. jag kan inte lära mig att jordgubbsylt ska bestå av socker och jordgubbar om jag inte vet vad socker och jordgubbar är för något. Ett mycket hastigt exempel, men ni kanske förstår.
Så jag tänkte att så måste det ju vara med bloggen också? Får man inget sammanhang, där bitarna hänger ihop så kommer man heller inte ihåg något.
Jag har precis suttit och knåpat ihop ett ganska långt inlägg om våra nyaste hästar, för de som inte internt hänger med på hur det egentligen är.
Så nu tänkte jag berätta lite tanken med diverse hästsköp osv, inte allting för det har inte alla med att göra, men ändå grundtanken och för att få en del att förstå att vi inte spontant och slumpartat köper hästar bara för att det är kul... Vilket en del verkar tro...
Ne, det är mycket tanke bakom.
Så då börjar vi!
Vad tänker vi på när vi köper häst? När köper vi häst? Vad är kriterierna? Köpa osedd, hingst, sto, valack? Utbildad? Problemhäst? Unghäst?
Det är så otroligt mycket som spelar in självklart. Vi har ett företag att tänka på. Vi vill kunna behålla våran goda hästhållning som gör och har gjort i över 30 år, att hästarna håller och tycker om sitt jobb.
Samtidigt måste det gå ihop ekonomiskt -
självklart! Annars funkar det inte att driva företag.
Så med dessa pusselbitar att få ihop ska vi fundera på häst. Det som spelar in är framtiden. Vad kommer vi behöva för hästar? Hur lång tid tar det att slussa in en ny häst in i verksamheten. Några månader säger några. Vi säger; Minst några år. Då förstår ni kanske vilken framförhållning vi behöver ha med våra hästar.
Nästa fråga är ju; vad har vi för grupper? Vilka hästar går mest? Vilka hästar vill vi avlasta. Vilka hästar blir gamla snart?
Detta är en bråkdel av alla frågor vi måste ställa, och som vi ställer oss i stort sett automatiskt. Vi har kommit fram till att vi kan köpa problemhästar samt unghästar och utbilda själva. Det ger direkt en lägre inköpskostnad men samtidigt längre inkörsperiod. Hästarna måste vara redo innan de går med i verksamheten annars håller det inte.
Mycket känsla, mycket kunskap och mycket tid ligger bakom alla våra hästar. Många har haft stora problem, lika många har vi haft från början och ett fåtal har vi köpt för "nöjes skull" bara.
Dessutom känns det bra att kunna ge hästar med problem en andra chans i livet. Det är de verkligen värda.
Peppar peppar men än så länge har alla våra "
problemhästar" rehabiliterats så bra att de kunnat må bra av att gå med i verksamheten.
Ni känner ju säkert Rochallor, Ecila, Denenda, Åska, Melwin, Sam, Legat, Naxos, Oudega, Tera ja, i stort sett alla våra hästar. Inte för att alla de här ovan har varit problemhästar, men det har legat mycket mycket mycket
MYCKET jobb bakom, som man lätt glömmer av.
Jag blir lika förvånad varje gång jag tänker på att jag (knappt) och mamma var de enda som KUNDE rida Tera när hon var ung fram till att hon var runt 10 år.
Att Melwin, första året vi hade honom, stod på bakbenen och backade varenda gång man bad honom stå stilla, andra året grävde han gropar och tredje året stod han still.
Att Rochallor inte ens kunde hästarnas språk.
Det var en liten parentes, men det här ligger mig så nära hjärtat så jag vill verkligen bara att ni ska förstå och få en större förståelse för vad det är för verksamhet vi håller på med.
NightMare
Ridningen måste hålla en god kvalitet, därför måste hästarna må bra och vara utbildade. Vi ska ha OLIKA hästar har vi bestämt. Olika typer, temeprament, raser etc. Vi tycker att det är viktigt att våra elever inte bara kommer upp på hästar som gör allt jobb åt dem.
Snacka chock när man kommer ut i världen och ska köpa egen häst...
Dock ska de vara välutbildade och trygga.
Så hur ser Tokarp ut om 5 år? En period som det mycket väl kan ta för en häst att bli en riktigt bra lektionshäst och jobbarkompis.
Figaro är 20 år... Rochallor är 19 år... Sam är 19 år... Boromir är 16 år... Talisman är 20 år.... Ecila är 19 år..
Nu kanske ni ser varför vi köpt de hästar vi har =)
Är det någon som kan räkna ut vilken sorts hästar vi kommer behöva i nästa intervall? Jag får knyta ihop lite här. Inlägget blev som vanligt längre än jag tänkt mig.
Vi behöver ha en planering som sträcker sig minst 5 år framåt i tiden. Det innebär att vi kan behöva göra investeringar som utifrån verkar ogenomtänkta, eller konstiga. Men så är inte fallet.
Testa att driva ett företag, med ca 200 ridtimmar/vecka, drygt 30 hästar och håll det vid en god kvalitet. Då lär man sig ganska snabbt hur man måste tänka. =)
Just det: på två man för det mesta. ;) Är det någon som läser min blogg som driver ett företag?
Hur löser ni era problem?
Jag kan ju även släppa bomben att jag inom en snar framtid kommer att driva ett eget företag vid sidan om stall Tokarp. I nära samarbete såklart ;)
Jag blir varje dag helt varmt i själen av att se våra hästar, hjälpa och lära våra elever att rida. De är så otroligt tålmodiga och snälla. Det gör mitt jobb så viktigt: att se till att eleverna lär sig så bra och effektivt de kan, utan att hästarna får ta smällen.
Eleverna gör det eleverna är redo för. och hästarna fortsätter vara glada och tålmodiga. =)