Julfriande hos pappa
Jag fick vunnet ett par trädgårshandskar (passar perfekt som ridhanskar och jobbhandskar) och även ett par aloe verakrämer för fötter och händer. Den ska jag prova nu!
Midas fick vara med också och han skötte sig utmärkt.
Nu ska jag göra mat och idag har jag även hamstrat upp med lite snacks och mys efteråt. Glögg, chips och lyxig choklad. Man ska fira ut julen på det bästa sättet! =)
Kram på er!
/Myran
2014 lista - sno gärna! :D
Vad är ditt bästa hästminne 2014? Svar: Det är så mycket som har vart väldigt bra med 2014. Men jag tror ändå att första ridturen hemma på Nightfury var ett av de allra bästa!
Ditt sämsta minne? När vi hittade Figaro i hagen död.... Det var det värsta på väldigt länge..
Har du köpt några hästar? Svar: Ja, vi har köpt Firecat, Eragon, Live and let Die, Toxic Lady, Saragazzo, Rossini, Chuck Bass, Palantir, Nighfury. Jag kommer inte ihåg vilken månad vi köpte Allegra i. I år har jag och mamma investerat i bra, nya hästar som såsmåningom kan ta över för de som börat bli lite äldre. Vi är jätteglada över att ha så många bra hästar just nu! Både stammässigt och utbildningsmässigt!
Sålt några hästar? Svar: Som vanligt, nej!
Vem har du tränat för? För Ulf Liljedorff som alla andra år ;) Men också för Kajsa Boström en gång och ett antal gånger för Frasse! =)
Hur har du utvecklats som ryttare under 2014? Ja det har jag. Tyvärr inte på några väldigt tydliga sätt. Fått lite bättre sits, lite bättre position över hästen, blivit mycket mer följsam, blivit mer "sneaky" med ridningen vilket för mig betyder att jag inte stormar in i ett bråk med en häst om det inte behövs. Det har jag inte gjort speciellt mycket innan heller men nu har jag hittat ytterligare vägar för att komma dit jag vill men utan bråk.
Hur har dina hästar utvecklats? Det beror vem man kollar på! Indigo har gjort den största utvecklingen tillsammans med Maran. Decibel har ju tagit ett steg tillbaka och börjat gå lektion men det ser jag inte som en direkt utveckling. Svarten är så ny att det kommer små framsteg hela tiden.
Unghästarna har alla utbvecklats så att de går att hantera som "normala" hästar. Utveckling har skett, men inte direkt på "mina" hästar.
Vilken häst har varit bäst under året? Beror på vad man menar. Indigo har gjort mest framsteg. Sam är en underbar lektionshäst som kan gå med på typ allt. Denenda är ypperlig att hoppa med. Alla hästar har sitt. Så jag kan inte svara på det ;)
Vilken häst har du stått närmast? Decibel helt klart. Men även Mistral ligger väldigt nära hjärtat. I och med att Figaro gick bort så plötsligt förstod jag också hur mycket han betytt för mig... Alla står en nära. På helt olika sätt.
Har du träffat folk som har haft fördomar om dig under året? Ärligt talat, jag vet inte.. Jag bryr mig inte heller, eller rättare sagt; Jag har inte tid att jaga dem som eventuellt har fördomar kring mig.
Har någon häst varit sjuk eller skadad 2014? Vi har haft två kolikponnyer under året. Melwin är ju inte helt bra efter sin senskada heller men annars inget allvarligt.
Har du träffat några kända ryttare? Nej, tyvärr inte....
Har du stött på några problem under 2014? Klart man stöter på problem, men inget jag har fäst tanken vid.
Vilken tävling har varit den bästa? 2014 har inte varit mitt tävlingsår, men vi kom tvåa på en dressyrtävling, jag och Boromir. Det måste ju ha vart den bäst i år i sådana fall =)
Har du förändrat något under 2014 i ditt träningsupplägg? Nej, bara byggt på och gjort småändringar.
Har du förändrats mentalt något under året? Eftersom att jag jobbar väldigt mycket med det mentala sker det en ganska stor utveckling där. Det är något som jag är väldigt tacksam över. Att jag behövt jobba med. Allting blir mycket bättre då! Jag har hittat tankesätt som gör att jag klarar mig ur vissa situationer som jag inte gjort annars och kan vara avslappnad längre än innan.
Vilka tre saker är de bästa sakerna du lärt dig under året i träningssammanhang? Fått åter bekräftat rättare sagt; Framme för skänkeln, när hästen är det så är allting väldigt enkelt. Sedan styra med skänklarna samt använd alltid den vägen som gör att hästen förblir avspänd i ridningen. Tex. ngt så enkelt som att lätta på ytter i stället för att dra i innertygeln när man ställer.
Vad var ditt dyraste inköp? Svar: I prylar är det min Back on Trackvärmare. Annars är ju hästarna såklart dyrast ;)
Vad har du köpt mest av, alltså i kvantitet? Svar: Ärligt talat, inga hästsaker.
Dina tre mest använda produkter 2014? BoT värmaren, piggborste och grimskaft haha! Mitt underbara Micklemträns också såklart.
Någon ny produkt som du börjat använda under året? Ryggvärmaren som sagt, och jag har börjat uppskatta BoT på ett annat sätt. Har tidigare varit mycket skeptisk.
Vad kommer du sakna från 2014? Figaro..... och träningarna tillsammans med Decibel som inte alls kommer bli så ofta längre..
Årets bästa ryttare? Svar: Alltså, Roffe och Peder skulle jag vilja säga.
Har du lärt känna några nya människor? Jag har i alla fall lärt känna Maddel bättre än innan! Det är jätteroligt! :D
Vad har du för mål med vardera häst 2015? Jag ska komma ut och tävla med Nightfury på en lokal tävling, antingen på dressyr eller hoppning. Spelar mindre roll. Bara komma ut! Sedan ska jag visa Mistral på den rådgivande bedömningen också.
Vad är ditt mål som ryttare 2015? Svar: Att hoppa 110 på tävling samt diplomera mig till ridlärare.
Vad kan du lova dig själv inför 2015? Jag lovar mig själv att jag ska gå ner i vikt. Jag börjar redan 2 januari!
Hur har erat 2014 varit?
/Myran
en spontanledig dag
Det känns som ett bra beslut. Så tack så otroligt mycket Lovisa och Amanda som gjorde att jag kunde ta denna dagen till "migsjälvdag". Se nu till att ledarna rider riktigt bra ;) haha!
Så nu tänkte jag äta en lugn frukost, gotta mig lite med jordnötsrutor och kolla på film framför datorn medan jag bloggar och gör det jag VILL. Hur ofta? Inte särskilt. Ikväll kommer även Krille förbi och vi ska nog dra oss ut och äta på någon trevlig restaurang.
Det har även kommit snö. Årets första? Ja, i alla fall som har en chans att stanna kvar. Vet ni vad? Jag gillar det. Nu kanske det blir så bra på vägarna att jag kan komma ut och galoppera lite med svarten utan att han behöver få på sig skor jättefort. Det känns bra!
Så packa dig nu riktigt ordentligt snön så att vi får någon nytta av dig också!
kram på er!
/Myran
Har ni några önskeinlägg nu när jag har lite tid över? =)
Den här bilden är så otroligt vacker! Jag kan inte se vem det är som fotat den, det bara pixlar sig när jag förstorar. Vem är det som tagit denna vackra bild av vägen upp till Tokarp? =)
Lång stalldag!
Efter träningarna tog jag in Svarten - Nightfury - och borstade av. Hängde sedan på tömkörningsgjorden och back on trackvärmaren under. Sedan skrittade jag och Maddel ut, jag för hand och Maddel uppifrån Sammy. Svarten blev trött efter att ha gått ca 20 min på vägen och lite i skogen.
Tror att han verkligen behöver komma ut mycket ett tag framöver. Han behöver avmanegas! :D
Efter det körde vi ut hösilage till alla hästarna inkl hingstarna och till slut fyllde jag på vatten en gång till. =)
En väldigt trevlig dag trots avsaknaden av ridning, men det kommer. Imorgon har jag tänkt att lägga tid på unghästarna, i första hand Lexie, Viva och Pricken. Hingstarna har ju fått lite mer omvårdnad och träning än flickorna och pricken så nu är det dags för lite byte =)
Mistral måste dock tvättas (konka varmvatten...) för han har vart lite dålig i magen igen... Suck...
Hoppas ni andra har en riktigt bra annandag! Det har jag haft =)
Kram
/Myran
10 Knep del 2
Men här kommer i alla fall några tips för att förbättra ditt ridpass och även hjälpa dig att avancera snabbare. Inspiration från MinHäst nr 21-22 2014
6. Fixa superkoncentrationen
Tänk bara på ridning när du sitter på hästen. Släpp läxorna, kompisproblemen eller killarna. Alla tankar som far iväg till något annat än ridningen blockerar för dig och gynnar inte din ridning på något vis.
Det allra enklaste sättet att fixa koncentrationen är att planera veckan i god tid. Se till att läxorna är klara, att Du inte har något stressmoment som tar fokus ifrån din ridning osv.
7. Våga fråga
Dagens ridpass kanske inte kändes så bra. Du har massa frågor och undrar varför det gick som det gick. Fråga ridläraren då. Ridläraren får aldrig ha så bråttom iväg att hon inte kan svara på dina frågor. Om ridläraren står mitt emellan två lektionen kan du alltid skicka ett mail till henne/honom så kan hon svara i lugn och ro och så utförligt som du vill.
Ridning är en komplex sport och det är inte konstigt att det ibland känns väldigt obegripligt. Det tycker vi alla =)
8. Ha ett mål
Detta är jätteviktigt! För att ta sig framåt behöver man ett mål. Eller ett par. Visste ni att det är så att 90% av målen som skrivs ner faktiskt också blir till verklighet? Det är ganska häftigt tycker jag.
Så skriv ner dina mål. Prata med din ridlärare så att hon också vet vad du vill. Amitionsnivån i en grupp kan variera väldigt mycket och bra ridskolor brukar lägga in speciella planeringslektioner för att kartlägga hur ambitionen ser ut i de olika ridgrupperna.
Det är också ett utmärkt tillfälle för dig att visa vad du vill. Glöm inte att sätta delmål i fall ditt mål är stort.
9. Rid individuellt
Det betyder inte att du ska göra saker som Ridlärare inte har sagt, men alla som ridit på Tokarp vet att vi brukar jobba med checklistor.
Gör det du med! Sätt upp 1 - 3 grejer som du vill ändra på med din ridning. Det kan vara smågrejer som att titta dit du ska rida, sitta på rätt ben, göra nogranna övergångar etc. Detta tänker du sedan på när du inte har för mycket annat att tänka på. Tex. om ni får värma upp självständigt eller om övningen ni gör känns så enkel att du kan tänka på mer än bara den. Du kommer förvånas över hur mycket du själv kan ändra på utan att hela tiden ha ridlärarens ögon på dig.
10. Kom i tid till stallet!
Ju mer du är i stallet, desto bättre hästmänniska blir du. Det är inte svårare än så. Du måste få massa tid med hästarna, umgås med dem, mocka, borsta, greja och vara närvarande.
Allra bäst är det om Du kan vara i närheten av folk som kan "häst" för att få svar på frågor som poppar upp i tid och otid. Du kommer förbryllas över hur snabbt du förstår olika samband kring hästar, skötsel och ridning. En bra hästmänniska är intresserad av helheten och inte endast av ridningen.
Bonustips:
Ta en privatlektion!
Det ger otroligt mycket att någon gång rida privat där du är ensam med ridläraren. Då kan ridläraren fokusera på bara dig och kan ge dig tips och knep för att komma vidare med din ridning. Du kan även boka in ett par sitsträningar per termin. Sitsen är otroligt vitalt för hur ridpassen går.
Kolla med din ridskola vilka möjligheter du har!
Det var tipsen för den här gången! Har ni flera? Då får ni gärna skicka in dem i en kommentar här så skriver jag med dem i ett eget inlägg! =)
Första delen med de första 5 tipsen finns i kategorin "Tips och Fakta"
Kram på er!
/Myran
Indigo
Valack, född 2006
Svensk Ridponny
E. Sun Roy U: Nathalie
Ca 144 cm hög
Sedan har Sara haft hand om Indigo, året efter att han blev inriden, lite som sin egen häst. Samtidigt hade Filippa NightMare som sin.
Indigo är en kanonfin ponny som har lätt för sig. Han är en härlig själ och gudasnäll. Vi döpte honom till Indigo ganska fort eftersom hans högra öga är blått och det vänstra brunt.
Han har även blivit biten i örat (av Maran) så ena örat är kluvet ;)
Inridningen gick kanonbra och inhoppningen likaså. Dock är han inte lika erfaren som våra andra lektionshästar än så han går endast med på noga utvalda lektioner som gynnar hans utbildning istället för tvärtom.
Så i framtiden tror jag att Indigo kommer vara den perfekta hästen för de flesta. Han behöver bara mer utbildning och erfarenhet av livet som ridponny.
På den här filmen har han inte hoppat många gånger, men tar sig ändå an uppgiften på ett mycket trevligt sätt.
Här ser ni också hans vackra pappa om är en NewForest som heter Sun Roy =)
Egna Julklappar
Snart åker jag iväg till mormor och morfar för att lacka julklappar och äta god mat. Vi hörs lite senare!
Puss och kram!
/Myran
10 knep del 1
Jag kan tänka mig att ridlektionen, en gång i veckan, är höjdpunkten för många hästintresserade! Att man vill väldigt mycket under just den timmen Du får sitta på hästen. Förväntningarna är höga och du vill snabbt lära dig så mycket som möjligt. Då har jag lite tips för att göra Ditt ridpass ännu bättre!
1. Analysera mera!
Att analysera sin ridning gör att man blir mer medveten om vad som hänt under passet. Varför genade ponnyn i det hörnet? Varför hade jag svårt att fatta höger galopp men inte vänster? Vad gjorde jag som resulterade i den där jättebra galoppfattningen?
Ställ frågor, analysera vad som hänt. Både det som gick bra och det som du vill ändra på. Man kan också göra en riddagbok där du skriver ner alla lektioner du vart med på och vad ni gjorde och hur det gick. Jag tycker att det är hur roligt som helst att kolla tillbaka i sin riddagbok (läs blogg) och se vad man gjort =)
2. Förbered ridlektionen
Vi som ridlärare har i stort sett alltid en plan (både kortsiktig och långsiktig) för vad lektionerna ska innehålla. Är du ambitiös kan du fråga Ridläraren om hon redan veckan före vet vad ni ska göra veckan efter.
Vet du att ni tex. ska träna på skänkelvikningar kan du ju faktiskt läsa på om det innan så att du förberett dig så bra det går. Det gör att ridpasset blir mer effektivt och du får ut mer av din lektion!
3. Rid i rätt grupp
Det kan verka självklart men ofta är det så att man någon gång hamnar lite fel. Det kan vara att man utvecklas väldigt snabbt en period och behöver flytta upp, men det är minst lika dåligt att flytta upp för tidigt "bara" för att man vill. Utmaningarna måste komma i lagom takt och hästarna får aldrig fara illa för att övningen blir för svår.
Känner du att du är i fel ridgrupp - ta kontak med din ridlärare och berätta hur du känner. Ibland kan det vara så att ridlärare fått ett helt annat intryck av dig än hur du egentligen känner dig. Diskussion är alltid en bra lösning!
Sedan måste Du ha klart för dig vad Du tycker är viktigast. Är det att rida med kompisarna eller är det att utvecklas så fort just Du kan? Det är sällan alla i ett kompisgäng utvecklas lika fort hela tiden.
4. Bli expert på din hjärna
Hur lär du dig? Vi lär oss alla på olika sätt. Man kan lära sig genom att se (vi gillar att titta på clinics, titta på hopptävlingar och vara med från backen), man kan också lära sig genom att prova (vi provar gärna en övning innan en genomgång) och sedan kan man lära sig genom att någon förklarar för en (vi läser gärna böcker, lyssnar på föreläsningar etc).
Var också noggrann med att säga till ridläraren om det är något Du inte förstår med en övning. Det är inget konstigt med det och ridläraren ska kunna förklara på ett annat sätt om det behövs. =)
5. Snacka om ridning!
Prata med en annan hästtokig om ridlektionen. Diskutera och se vad kompisen tycker. Han eller Hon kanske har ett tips om hur du ska göra för att inte tappa stigbyglarna i galoppen, eller h*n kanske såg när du kom lite fel på det där hindret och kan tala om varför. Prata mycket häst! Det hjälper även ridningen!
Om du pratar om dina upplevelser på hästryggen, skapas fler kopplingar i hjärnan, vilket gör att dina nya kunskaper sätter sig djupare.
I morgon kommer de sista 5 punkterna som kan göra Ditt ridpass bättre! Har du fler förslag? Skriv gärna en kråka i kommentarsfältet så tar jag med det också! =) Blogg länkas såklart ;)
Naxos, Tiara, Melwin, Oudega, Rochallor, Legat, Showtim, Loppan(?)
Showtime
Showtime
Valack född. 2003
Knabstrupp
Okänd Härstamning
ca. 153 cm hög
Showtime - även kallad Shotten - är en sådan häst som man skulle vilja klona om och om igen. Han är perfekt att ha på lektion. Är lätt och känslig och snäll. Otroligt värdefull häst på så många sätt!
Aldrig ett öra bakåt och aldrig något annat än nyfikenhet och vänlighet från honom.
Han är världens snällaste häst att hoppa, anpassar sig nästan för bra till varje ryttare och för det mesta känns allting väldigt lätt. Han har ganska lätt för sig i både hoppning och dressyr men kräver såklart att man motiverar honom, som vilken annan häst som helst.
Han är utbildad LA dressyr och har hoppat 100cm banor med ridskole-elever, högre på enkelhinder.
När han kom till oss - tillsammans med Boromir - hette han Matrix. Mamma tyckte att det var ett tråkigt namn så vi beslöt att döpa om honom.
Det tog ett tag att bestämma namn dock. Han har faktiskt varit registrerad hos försäkringsbolaget som Excalibur, och har även nästan hetat Escape och Elected. Tillslut blev det dock Showtime som fick stanna.
Han kom till oss som ettåring, totalt ohanterad. Vi fick backa intill släpet där vi hämtade honom och "skrämma" in dem båda för att ha en chans att få hem dem. Väl på transporten var det dock inga problem.
Dagen efter de kommit hem till oss (de gick på lösdriften bakom stallet) så var det full cirkus när de skulle in i stallet för första gången. De har aldrig varit ledda och en ettåring blir ganska stor när den står på bakbenen ;)
Nu är han en sådan häst som alla nya får rida på först, för att man vet att han tar hand om dem. Jag själv kan tycka att man får lite för mycket gratis på honom, men ibland kan en sådan häst vara väldigt bra att ha också. =) Han är mycket älskad våran lille Showtime.
Showtime med på en träningsweekend för ungdomar som hoppat lite grann innan.
Filippa och Showtime på tävling
Filippa och Showtime på tävling
Filippa och Showtime på hopptävling på Tokarp, 100 cm
Dan före dan
Jag ska strax gå och slå in alla de sista julklapparna så att det är klart. Efter det är det dags att åka till Tokarp för att jobba lite grann och på kvällen åker jag till mormor och morfar som traditionen bestämmer.
Lacka julklappar och äta ihop. Det är väldigt mysigt och ett måste i min värld.
Imorgon kommer dagen vara packad som vanligt. Ska till 4 eller 5 olika ställen och jag börjar på riktigt fundera över hur jag vill göra med mina jular hädanefter...
Men men, det betyder att ni inte bör förvänta er så mycket uppdatering imorgon. Jag kommer inte hinna helt enkelt.
Nu får jag skynda mig lite grann. Stallet väntar och stalljobbet likaså.
Kram!
Myran
Mah dragon
NightMare
NightMare
Sto
Född. 2006
Haflinger/Halvblod
Okänd härstamning
Ca 147 cm hög
Fredagen den 2 Januari 2015 på hoppspecialen med Filippa
NightMare - även kallad Maran - passar mycket väl med sitt namn i många aspekter. Vi döpte henne till detta först och främst efter Alice Coopers låt Welcome to my Nightmare.
Dock valde vi att ta bort lite av den negativa klangen genom att göra "M"et stort för att dra ytterligare en parallell till att namnet just skulle passa Maran.
Hon är ett sto och svart som natten - Night + Mare = NightMare. Det funkar också.
Sedan finns en liten underton i att hon faktiskt inte är riktigt som alla andra hästar. Hon är en mycket smart häst och går inte med på vad som helst. Hon går just nu inte så mycket lektioner då hon fortfarande är under utbildning. Det här är en häst som dessutom behöver få bara rätt utbildning under ganska lång tid för att kunna ridas av många.
Hon är en korsning mellan halvblod och Haflinger. Hon blev även flaskmatad de första dygnen i hennes liv. Hennes mamma är Haflinger och ska efter uppgift ha hetat Tindra. Dock finns hon inte längre i livet.
Hennes pappa tros vara en kille som heter Chagall on Fire (länk på film: https://www.youtube.com/watch?v=gTdq5Ovs62o) Men det är mycket osäkert.
Hon har inte den bästa exteriören men har istället en vilja av stål. När den riktas åt rätt håll är hon bättre än de flesta hästar. Hon hoppar kvickt och smart och verkar ha förstått vad hoppning går ut på. Hon gillar det.
Hennes annons hittade vi på Hästnet.se och hon såldes inte direkt som en problemhäst, men åt det hållet. Hon var svår och behövde mycket stimulans för att vara lätt att hantera.
Jag hoppas att hennes förra ägare kommer och hälsar på någon gång, det hade vart roligt att träffas igen! =)
Hon är världens gulligaste häst, men inte någon nybörjarhäst och kommer nog aldrig att bli det heller.
Bland de första bilderna vi tog på Maran när hon kommit till oss. Hon hette Chanelle innan, men jag tycker nog att NightMare ändå passar lite bättre ^^
Blogg: ponnyyfoto.blogg.se
Julklappshoppning!
Det som var roligt var att det var en Tokarpsryttare som hoppade på högsta höjden den här gången ;) Bra jobbat! =) Dessutom på ett mycket bra sätt!
Banan var julig. Vi hade en granrislångsida och en glitterlångsida. Förutom det fanns det ett julbockhinder och ett tomtehinder med gran och julklappar. Mysigt helt enkelt.
Julmusiken flödade och infravärmen (nyinstallerad för idag!) värmde gott på läktaren!
2 stycken avglidningar blev det, dock inga skador. En tajmade så bra att avglidningen blev efter att banan var avklarad felfritt. =)
Det fanns ett antal ekipage som ansträngt sig lite extra med att julpynta sig själva och hästarna. Av dem var det två stycken som stod ut lite extra och det var Filippa Lundh på hästen NightMare. Filippa var utklädd till ängen med vit klänning och Gloria över huvudet, Maran var djävulshäst med små röda djävulshorn och matchad i rött.
Det var också Varja Lindström på hästen Repooc Ecila. Hon klädde ut sig till snögubbe, med lång morotsnäsa, karaktäristisk snögubbejacka samt röd halsduk. Ecila var välmatchad med glitter!
Filippa och NightMare
Ängel och Djävul
Elin och Faramir
Julgran
Varja och Ecila
Snögubbe
Sofia och Sam
Välinslaget i rött =)
Det fanns även andra som klädde ut sig väl. Faramir var jättefin som fancy julgran tillsammans med Elin (som hade julstjärnan på huvudet) och många andra hästar var mycket välmatchade med glitterinslag.
Mycket fina hästar utifrån kom också. En av hästarna utmärkte sig lite grann med sin otroligt utveckling från förra året. Jätteroligt att se och mycket bra ridet av tjejen!
Om jag blev sugen på att hoppa själv? Lätt. Men när dagen väl var slut, hösilaget utkört i hagen och magen mättad med julmat så var jag i ärlighetens namn inte längre sugen på att gå ut en gång till.
Så kan det vara ibland.
Stor kram på er!
/Myran
Startlista för söndagens julklappshoppning!
Startlista och ryttarmeddelande för Julklappshoppningen den 21 December 2014
20 cm
1. Sofia Karlsson – Camaro
2. Denise Broo – Tiara
30 cm
1. Sofia Karlsson – Camaro
40 cm
1. Ida Agardtsson – Denenda
2. Saga Mattsson – Hamlet
3. Mony Härnesund – Mac Deduction
50 cm
1. Mony Härnesund – Mac Deduction
2. Matilda Ericsson – Åstratorps Mirax
3. Elin Åkerström – Faramir
4. Julia Persson – Pyro
5. Ida Agardtsson – Denenda
60 cm
-1. Tindra Skog - Rasmus på Luffen
1. Matilda Ericsson – Åstratorps Mirax
2. Filippa Lundh - NightMare
3. Sofia Klasson – Sam
4. Varja Lindström – Repooc Ecila
70 cm
1. Moa Ericsson – Paddy´s Grey
2. Filippa Lundh – NightMare
3. Sofia Klasson – Sam
80 cm
1. Maja Adam – Iglatjärns Santiago
2. Moa Ericsson – Paddy´s Grey
90 cm
-1. Kicki Malm - Epona
1. Maja Adam – Iglatjärns Santiago
2. Madeleine Pitzing – Samaranth
3. Filippa Lundh – Showtime
100 cm
-1. Kicki Malm - Epona
1. Filippa Lundh – Showtime
2. Madeleine Pitzing – Samaranth
Framhoppning sker på tävlingsbanan I grupper. Framridning får ske i paddocken vid intresse, annars värmer Du även upp i manegen i din grupp.
För att effektivisera ber vi dig ha skrittat fram din häst innan din grupp ska värma.
Grupp 1
Sofia Karlsson, Denise Broo, Ida Agardtsson, Saga Mattsson. Ni börjar värma från 9.30. Första start kl. 10.00, Grupp 1 är ridlärarledd uppvärmning.
Grupp 2
Mony Härnesund, Sofia Utrianen, Matilda Ericsson
Ni värmer under höjningen 30 – 40 cm, samt får hoppa fram på er höjd innan er start.
Grupp 3
Elin Åkerström, Julia Persson, Sofia Klasson, Varja Lindström, Tindra Skog
Ni värmer under höjningen 40 – 50 cm, samt får hoppa fram på er höjd innan er start.
Grupp 4
Emma Johansson, Filippa Lundh, Matilda Ericsson, Sofia Klasson, Varja Lindström
Ni värmer under höjningen 50 – 60cm, samt får hoppa fram på er höjd innan er start.
Grupp 5
Moa Ericsson, Filippa Lundh, Sofia Klasson, Maja Adam, Kicki Malm, Madeleine Pitzing
Ni får lov att värma vid resterande höjningar, samt hoppa fram på er höjd innan er start.
Grupperna är till för att särhålla får små ponnyer med för stora hästar, samt med lektionshästar och privathästar på vissa höjder. Allt för säkerheten.
Julklappsutdelning sker direkt efter klassen 100cm samt förtäring av glögg och pepparkakor!
Parkering av transporter kan ske på tre olika ställen. Vid trevägskorset innan uppkörning till Tokarp (3 transporter)
På vändplan uppe på Tokarp (3 transporter)
I undantagsfall använder vi även platsen bakom manegen, men det bör inte behövas då transportantalet är så litet.
Startanmälan och betalning sker i sekretariatet innan er start. Där lämnas även julklappen in som sedan läggs under granen!
Du som vill får köpa till en rosett (20:- ) oavsett antal fel på banan.
Du som vill gå banan med en ridlärare träffas i manegen kl. 9.00.
Banan kommer innehålla en del titthinder! J
Vid frågor, kontakta Myran! (på FB eller [email protected])
Lycka till och god Jul!
Nämen godmorgon!
Nu är snart startlistan färdig inför söndagen också. Mycket småpill som tar en del tid ändå. Vi kommer i vart fall värma i grupper då det ska vara busväder... Tråkigt och det tar lite längre tid, men det får det faktiskt vara värt.
Imorgon ska jag ägna dagen åt att pynta hinder. Alla hinder ska ha någon slags julkänsla över sig om jag bara hinner med!
Så iväg och fixa allt i stallet. Ta ut svarten, fixa unghästar och ja, allt vad man nu gör i ett stall ;) kram på er!
/Mýran
Hingstpyssel
Stallet fixades ganska snabbt idag, fyllde på vatten och släppte ut geten. Mockade snabbt och slängde in foder. Tog sedan in hingstarna och lät dem käka. Ta in alla andra hästar, samt mocka hingsthage.
Planera grupper och tända mysljus.
Alltså jag tror inte ni anar hur mysigt det är uppe på Tokarp när kvällningen kommer och det står lyktor med levande ljust överallt.
Vid ingången till manegen, utanför stalldörren och uppe på skåpsboden tillsammans med den gamla rustika vagnen. På vagnens skaklar ligger också en gammal sele med huvudlag.
Julmusiken låter sig höras från manegens nya ljudanläggning. Ljudet är mjukt men tydligt och inte alls skränigt som på många andra liknande ställen. Jag gillar det skarpt.
På vägen upp till Tokarp står tända ljus och ger värme i den annars ganska gråa decembermånaden. Tittar man ner från stallplanen ser man ponnyernas ligghall upplyst och mysig med massa halm och massa ponnyer som mumsar.
Stallet är nysopat och hästarna tuggar på lite strå som ligger inne för deras skull.
Ja - jag tycker i alla fall att det är mysigt.
Oavsett så tog jag mig an hingstarna idag. Jag började med Saragazzo som fick svansen omflätad och utredd. Tog sedan Rossinis svans och gjorde om den också. Borsta sedan igenom Saragazzo ordentligt. Han har ju som sagt täcke på sig nu och jag hoppas att det ska hjälpa regnskållorna att försvinna snabbare. VI har kört på den "luftiga" varianten ett tag utan större resultat. Nu testar vi att hålla honom helt torr och ser om de försvinner snabbare.
Rossini fick också en genomgång med borsten och började till och med glänsa lite fint trots sin rejäla vinterragg.
När de båda grabbarna var färdiga tog jag mig an Mistral. Hans mage har varit ganska bra det sista, men idag hade det runnit lite igen.
Så det blev tvättning av benen och av svansen. Svansen sprayades med pälsglans igen och flätades. Hela Mistral fick också en genomskrubbning. Det behövdes också.
Efter lektionerna fick han på sig täcke för första gången. Han brydde sig inte. Det är en himla cool häst. Han stod lös i boxen medan jag hängde på det (ja, det var korkat och dumt och jag brukar inte göra sånna tabbar men jag erkänner att jag gjorde det idag....).Ingen annan reaktion än "åh, vad är det här för roligt. Jaha ska det ligga på mig. Kan jag äta det?"
Han är helskön min lilla häst.
Svarten stod mitt i stallet och pussade på alla som gick förbi. Han gillar verkligen att vara med. Fining.
Det var på det stora en väldigt bra - men för kort - stalldag och imorgon hoppas jag hinna med lite mer. Jag tror att jag ger upp på att handla imorgon. Det får bli på måndag istället. Då kan jag ta en riktig stalldag imorgon från morgon till kväll =) Mysigt!
Kram på er!
/Myran
Känslan - något som glöms bort?
En ryttare med bra känsla fast med oslipad teknik kan komma ganska långt, medan en ryttare med ofelbar teknik fast utan känsla sällan kommer någonstans alls. Inte på ett harmoniskt sätt i alla fall.
Det bör poängteras.
Varför man tappar bort det? Ja, kanske för att det är så svårt att förklara för en person hur en känsla ska kännas. Hur det ska kännas när just den hästen hon/han sitter på går i precis rätt balans. Eller hur den lilla lilla uppsamlingen gjorde enorm skillnad med hästens tyngdpunkt.
Vi tar i för mycket, det är ett faktum som står klart enligt mig. När vi sitter på hästarna är våra hjälper för det mesta okänsliga, stora och burdusa om man ser det från en hästs perspektiv.
Vi måste hela tiden sträva efter att kunna jobba med mindre hjälper, mer känsla och få ett "stäm" med hästen. Det är det jag försöker jobba mot i alla fall.
Jag säger inte att man inte någon gång behöver ta i. Det är inte det detta inlägget handlar om. Hästar tar i mot varandra och lyckas vi som människor vara så bra på att läsa av hästen och agera som en häst så kan det i vissa situationer vara relevant att ta i.
Men det är aldrig ok att ge sig på en häst på ett onaturligt sätt, varken fysiskt eller psykiskt.
Många gånger blir det dock onaturligt när vi korrigerar en häst, då vi antingen är för långsamma, eller inte väger av korrigeringen tillräckligt noggrant. Då krävs ödmjukhet och en vilja att lära sig mer.
Jag tror att vi ofta hittar en gren inom ridsporten som vi anser vara mer "känslig" än andra. Säg tex. Western, barockridning, frihetsdressyr eller vad som helst.
Jag hävdar att samma tänk kan finnas i all sport med hästar. Dressyr, hoppning, terräng. Eller i alla fall ska finnas. Man behöver alltså inte rida på ett visst sätt för att vara känslig. Det är människan som är känslig, inte ridsportgrenen. Det hävdar jag starkt!
Ärligt talat tror jag att vi ganska enkelt hade kunnat rida de flesta av våra hästar i enbart halsrem också. Det är egentligen inte något jättespeciellt om hästen är utbildad och ryttaren är känslig.
Vad säger ni om detta? Vad är känsla för er?
Det är frustrerande att se elever som ibland försvinner iväg, till en annan väldigt specifik gren utan att ha insett att det egentligen är samma sak som vi tidigare hållit på med. Försökt lära ut.
Gränserna över olika grenar är inte så tydliga i min hjärna som de verkar i många andras. Det är egentligen samma sak vi håller på med. Vi ryttare =) Eller vad säger ni?
Blanda nu inte ihop mitt föregående inlägg som handlade om att rida känslolöst med detta. Det är inte alls samma sak. Du bör rida utan känslor fast känsligt.
Kan man rida med full utrustning och fortfarande vara känslig? Nosgrimma, bett, sadel, sadelgjord?
Jag hävdar det.
Första träningen med svarten och andra med Sammy
i måndags hade jag och mamma träning för Ulf igen. Jätteroligt!
Jag red Svarten först - som jag förövrigt funderar på att kalla Nightfury, mer om det senare - och vi började (efter lösgaloppering) med att flytta undan bogarna i stora framdelsvändningar. Det var ju faktiskt inte helt lätt det här. Det satt fast kan man lugnt säga.
Började med höger och det bara sa tilt i huvudet på Svarten. Han lättade lite grann, ville inte gå fram och ja. Och sånt. Men det släppte någorlunda efter ett tag och jag nöjde mig med det. I vänster varv sedan så funkade det mycket mycket bättre och fortare. Där kunde jag flytta bogen utan några protester förutom lite seghet. Själva ridningen funkade mycket bättre efter att bogarna kommit på plats och jag själv börjat våga göra tillräckligt mycket också. Jag kändes bra och han kändes fin!
Mamma red på Åska på första träningen =)
Så fortsatte vi med att ta oss över tre bommar. De låg på långsidan, sedan ganska direkt i en 90graders sväng till en bom som låg på rakt över och sedan ytterligare en som låg på den andra långsidan.
Meningen var att svänga från ytter över dem i samma tempo och rytm. lätt? Nje, men väldigt nyttigt.
Så efter lite korrigeringar på bogarna igen så funkade det faktiskt ganska bra, det gick ännu bättre när jag ändrade tempo uppåt en aning. Tanke på det till nästa gång! Låt honom gå på lite grann.
Efter det gick vi vidare till en kryssoxer - ingen kärringoxer, det finns inga kärringoxrar när Ulf byggar - utan en vanlig relativt lång oxer.
Våran uppgift var att vända upp för ytter och sedan ta tag i manen med båda händerna, låta bli hästen och låta den lära sig hantera hindret själv. Svårt? JA!
Att låta bli att göra saker är svårare än vad det låter. Men det gick bra. Första gången stannade Svarten men jag var inte speciellt tydlig heller.
De andra gångerna var väldigt trevliga och hans språng är så himla mjuka! Vi höjde upp lite grann men nöjde oss ganska snabbt. Jag var mycket nöjd! =)
Sedan red jag Sammy och mamma red Sparris. Sparris är så himla fin numer och det har verkligen hänt mycket med honom! Mer update på honom också när jag hinner med!
Men Sammy iaf. Grundövningarna var detsamma men vi började lite mer pang på. Vi fick två varv på oss att få hästarna raka och med för ytterhjälperna. Sedan kom vi direkt på de tre bommarna med hästarna i rätt rytm och för ytterskänkeln. Det gick väldigt bra!
Sammy var jättefin och på. Jag hade ganska mycket i handen men det kändes bara positivt då det blev ganska mycket egen bjudning! Jag gillar honom =)
Sedan hoppade vi kryssoxern på samma sätt som med Svarten och Åska.
Det gick jättebra. För dessa hästarna längde Ulf ganska rejält och höjde upp en bit också. Själva oxern var nog mellan 70 och 80 cm, men den var minst 2 m lång. Det gjorde att sprången blev väldigt gymnastiserande och hästarna blev jättefina!
När vi lyckats låta bli att störa hästarna några gånger på den största oxern byggde Ulf om. Nu var det istället ett räcke på ca 1 m och en bom ett språng framför.
Nu skulle vi rida "normalt" men inte störa. Ännu svårare än att inte göra någonting men vi lyckades faktiskt på första försöket!
Vi gjorde om det en gång till och det gick faktiskt lika bra då! Så himla nöjd och Sammy tyckte det var jätteroligt ^^
Så tack Maddel för att jag får låna din fina häst och hoppas du har någon nytta av det också =)
Svarten ska fortsätta att jobba med bommar och småhinder under veckan, ska försöka hålla mig till en bra plan så att jag inte halkar iväg från det igen. Jobba på med allting! På söndag är det hopptävling på Tokarp! Det är en julklappshoppning och nu ska jag sätta mig och planera vilka olika slags hinder jag ska ha med! :D
Kram på er!
/Myran
A'Taut Prix-Pari även kallad Sparris i vardagstal. =)
Svarten, kanske kallad Nightfury istället för De Alone Holmklit.
Åska
Julklappar till mina djur
Iår vet jag dock inte riktigt vad jag ska hitta på. Midas får nog någon extra smarrig blötmat tror jag, alla hästarna får alltid en julmorot. Mina katter ska få sån där fiiiiin svindyr burkmat.
Mina hästar..... Ja. Jag vet inte riktigt. Jag hade ju helst av allt velat lägga lite pengar på Back on Track grejer, men jag tror inte att jag kommer ha råd med det.
Så det blir nog en grimma till Svarten och kanske... hmm.. något annat till Mistral ;) haha! Ja, jag vet inte riktigt än. Decibel får som sagt den obligatoriska moroten och en ordentlig julrykt =) Fina hästen!
Kram på er!
/Myran
Plan för nästa vecka =)
För Svarten
Måndag - Hoppträning för Ulf
Tisdag - Repetera föregående dags träning
Onsdag - (vid skodd häst) Uteritt
Torsdag - Uteritt
Fredag - Hoppa enkla låga hinder
Lördag - Uteritt
Söndag - Eventuellt hoppa Julklappsbanan, beroende på hur det har gått med hoppningen på måndag, tisdag och fredag. Annars kanske jag ska försöka mig på lite tömkörning! =)
Så det var ju enkelt =) Antagligen ska lördagsledarna rida ut så då kan det passa bra att han också får komma ut. Behöver nog dock ett dragplåster. Hmm.. Maddel? =)
Kram på er!
/Myran
Tungt jobb
Men med gemensamma krafter + en bra traktor så fick vi ut bädden på 45 min =) Bra jobbat!
Inte nog med det! Vi tog oss även an "hösilagebädden" som blivit där hingstarna stått och ätit. För ett antal veckor sedan (innan jag åkte till Thailand) rev hingstarna ut typ en hel hösilagebal, la sig i den och sket i den.
Fram tills idag har vi mockat runt den, för att det helt enkelt vart för mycket att ta ut för en person och tiden har inte räckt. Men idag! Då försvann hela alltet! Så himla bra jobbat. Tack så hemskt mycket för hjälpen båda två!
Sedan kunde jag i lugn och ro ta ut svarten - som jag för övrigt kommit på ett namn till, ska bara godkännas av de boss! ;) haha! - och rida!
Började med att longera 10 min i manegen - ville låta honom bekanta sig med den nya granen i lugn och ro utan matte på ryggen och jag slapp helst att sitta på då han introducerades ;) haha!
Jag satte även igång Spotify via Bluetooth på våran fina ljudanläggning! Så idag har jag ridit till Magnus Uggla och Alice Cooper. Jag älskar det!
Efter longeringen satt jag upp och red serpentiner. Först i skritt, fick igenom båda sidor, kände att jag slappnade av ordentligt och började lägga intill benen.
Travade sedan tre stora serpentiner och fokus låg på att ha kvar balansen genom svängarna. Vi har haft lite balansproblem innan så ibland tappar han takten och taktar till för att sedan hitta rätt igen. Jag ville undvika det genom att göra lite lättare grejer helt enkelt. Det måste finnas att flyt med i ridningen annars blir det inte bra.
Sedan försökte jag med ojämna mellanrum rida till musiken som var igång! Jag ska göra en hästlista! Bland annat så funkar många Magnus Uggla-låtar till traven. Briggen Blue Bird funkar i skritt. Sedan funkar I want it all väldigt bra till Svartens galopp. Bra att veta!
Galoppen var helt ljuvlig idag! Nu kommer jag ihåg ännu tydligare varför jag fastnade för honom. Vilken otrolig galopp hästen har! Bara ryser när jag tänker på det. Sedan red jag till en så bra låt samtidigt, tror att det var någon med Top Cats, och allting bara passade ihop. Då blir man lycklig. Det var nästan så att jag grät en skvätt i slutet av passet. ;)
När jag var klar skrittade jag av för hand och la även in lite "trickträning". Det var första passet med det och målet är att kunna buga. ^^ Så idag har vi gått igenom de tre första stegen.
1. Stanna när jag stannar (eller för ett litet kommando)
2. Rygga för ett litet kommando och helst när jag börjar backa. Jag fick använda ett spö lite lätt på bringan de första gångerna, men det var inte så svårt.
3. Ta upp ena frambenet när jag petar med spöt. Det tog liiiite längre tid första gången. Så jag fick peta och peta och irritera tillräckligt mycket tills han faktiskt tog upp sitt ben. Massa beröm direkt efter och gå framåt lite grann. Sedan upprepa. Jag fick nog upprepa det ett tiotal gånger innan det funkade att bara lägga spöet på benet.
Så nu har vi börjat trickträna också ^^
Imorgon är det dags för Ulfträning! :D Första gången ever med svarten.
Jag är himla tävlingssugen! Det här var ifrån lagtävlingen i dressyr när jag var med tillsammans med Decibel. =)
Den bästa av vardagar!
Så min dag började tidigt med dressyrträning på fina Decibel. Jag kände i veckan att det nog var dags att rida henne igen, för att lägga lite saker tillrätta och det var också som jag misstänkte. Skänkeln funkade inte alls. Men det blir gärna så med en häst som gärna springer av sig själv. Det blir inte lika självklart att lägga intill skänkeln då. Men träningen gick väldigt bra!
Decibel var pigg och på och blev riktigt riktigt fin i slutet. Jag själv kände mig faktiskt i form också trots den okristliga tiden 8.15 då vi skulle sitta till häst.
Övningarna gick ut på att rida serpentiner, volter och till slut kunna förändra tempot i galopp. Det var egentligen precis det Decibel (och jag) behövde idag. Så jag är jättenöjd med min fina prinsessa och gillar verkligen att hon annars verkar trivas med att gå med på vissa lektioner.
Efter passet stod hon med Back on Track-täcket på i tre timmar. Tror att det var bra för hennes kropp.
Sedan förflöt dagen. Jag spelade lite Hästminne med mamma, käkade en jättegod Lussefrukost med Christer och mamma. Hjälpte till lite grann i stallet med lektionerna och hade en privatträning. Merit och Barbro red riktigt bra och det var inte helt lätta övningar jag försatte dem i den här gången ;)
Efter att alla barn åkt hem hade jag även skötarmöte med de nya skötarna på Tokarp! Det ska bli jätteroligt att dra igång med det här igen! Så bra!
De verkade också glada över att få börja ^^ Är ni sugna på att sköta om en Tokarpshäst? Skicka mail till mig då: [email protected]
Sammy kom in. Han skulle få på sig en tappsko och stod sedan inne och käkade hösilage. Samtidigt tog jag in Saragazzo och Mistral för att tvätta deras ben. Mistral är fortfarande lite dålig i magen och Saragazzo har mugg som behandlas.
Så benen och svansarna tvättades noggrant och båda borstades så noggrant det gick. Det är så mysigt att hålla på med unghästarna tycker jag. Det är så lugnt på något sätt...
Efter mycket om och men red jag i alla fall Sammy, som bestämdes tidigare i veckan. Vi koncentrerade oss på att det gick att ställa åt båda håll - utan att bogen ramlade in någonstans - och kom igenom stora serpentiner, volter etc på ett ganska bra sätt till slut.
Vi gjorde även ganska många övergångar skritt - trav och tvärtom. Ett par galoppfattningar utan större press hann vi med också. Rätt alla gånger och något avstämbart i början. Sedan blev han lite trött ;)
I slutet travade jag, försökte länga formen vilket inte gick helt och hållet. Skrittade av och längde formen mer där. Det funkade bra!
När Sammy kommit in i stallet och fått på sig BoT-täcket tog jag mig an Saragazzo och Mistral igen. Nu är klockan typ 19.00 på kvällen och jag har vart igång aktivt i 12 timmar. Benen skulle torka ordentligt innan jag släppte ut dem tänkte jag ifall det blev kallt i natt. Benen var torra och svansarna nästan likaså.
Så nu - till mammas fasa - kom glanssprayen fram!
Jag var tvungen. Det gjorde det MYCKET enklare för mig att reda ut bådas svansar och till slut stod de båda två i stallet med skinande rena svansar, flätade såsom görs på vintern!
Saragazzo fick dessutom på sig ett täcke så får vi se om regnskållorna blir "bättre" av det.
SEDAN gott folk! Sedan var jag klar. Så nu sitter jag här - fortfarande i mina ridbyxor - och skriver det här inlägget med David bredvid mig. En mycket bra dag! Nu blir det snart god mat också!
Stor kram på er och ja, det blev ett kompakt inlägg ;) hehe.
Ps. Jag har också skrivit i mina första skötarrapporter på myyyycket länge! Ds.
Sammy efter ridpasset! Och med ny fläta i svansen! För den som inte hänger med på vem Sammy är, så är detta Maddels häst, som står uppstallad hos oss. Trevlig kille på 4,5 år efter Ludwigs Champion om jag inte minns fel? =)
Spelet Hästminne, lyckades jag och mamma spela lite grann idag. Idag lärde jag mig att Walter Farley har skrivit 20 st Svarta Hingsten-böcker.
Den enda saken jag önskat att jag hunnit med förutom det jag redan gjort var att rida Svarten. Jag fick prioritera lite annorlunda så jag får prioritera honom först imorgon istället. Ibland blir det så, Men jag har hunnit med ganska mycket ändå tycker jag ;)
En tidig julklapp till mig
En canvastavla på mig och fina Figaro. Öronen spetsade, glad och full av liv, som han alltid var.
Torsdagen som den var
Sedan åkte jag till stallet, och slog in 75 julklappar. Alla barn på Tokarp har lite att se fram emot ;)
Rusade sedan ut för att göra det jag var tvungen till, typ fodra, vattna mocka. Det gick utav bara den och ca 10 min senare än jag tänkt mig var jag hemma.
Saken var den att jag och David skulle på julbord med hans jobb. Därför blev det väldigt tajt efter min första lektion och jag var tvungen att åka direkt efteråt, och vara helt iordning.
Så åkte hem, duschade mm. Fick till och med på ett par lösögonfransar och linser - inte varje dag. Barnen undrade vad jag hade gjort för jag såg så ung ut. HAHAHA!
Åkte sedan tillbaka till stallet och hade lektionen. Tjejerna var jätteduktiga och förhoppningsvis lärde de sig något nytt. Hästminne - hästspelet - är faktiskt jättebra att ha på någon av hippologilektionerna. Toppen!
Åkte sedan till Scandic med David och åt gott julbord. Mycket lax och Janssons blev det. Vi träffade även Mattias där så vi pratade lite om nyår och olika spel ;)
Kram på er! Nu ska jag kicka igång den nya dagen - FREDAG! Vilket betyder unghästkurs och hoppträning! Vi ska ha en liten tävling idag ;)
/Myran
Julbocken på Tokarp! Visst är den fin! =)
Spelet Hästminne som faktiskt ger väldigt mycket svar på MÅNGA frågor kring hästar och ridning. Lite klurigt kan det vara ibland ;)
Massa julklappar inslagna till Tokarps minsta!
Äntligen har vi hämtat de sista SoftUp också! Nu ska stigbyglarna på storhästarnas sadlar plockas av! :D
Ja...
Myran redo för julbord!
En liite annorlunda tisdag
I alla fall, igår var inte en helt vanlig tisdag. Det kom nämligen ett gäng från Textilskolan i Borås för att fota sitt projekt. Ett par klädesplagg som ska vara lite innovativt för tävling med hästar.
Svarten fick ställa upp som modell och han var så snäll. Kan inte ha gjort det bättre än han gjorde!
Så matte blev stolt ^^
Innan modellen fick sitta upp gjorde jag ett longeringsjobb med honom och det gick faktiskt jättebra. Inget som direkt gick att sätta fingret på men han var väldigt lydig och med hela tiden.
Dock orkar han ju inte så länge, men det är ju som det är. Det måste få ta lite tid.
Sedan gjorde jag allt man ska i ett stall. Mocka, fodra, vattna och strö. Nu borde det inte vara så jobbigt att ta hingstlösdriften idag. Gjorde halva igår. Nu är bara helveteshalvan kvar ;) haha!
Kram på er!
/Myran
Att starta om
Det är inte bara min dator som behöver en total systemåterställning. Jag också. Idag kände jag i alla fall lite glädje och glöd igen i stallet. Mina elever var jätteduktiga och jag fick gjort lite fysiska grejer. Fodra, ta in hästar mm. Man mår bra av det.
Däremellan faller jag bara ihop och orkar ingenting. Jag fick mjölksyra av att gå från parkeringen ner till stallet, var tvungen att stanna när jag körde ut foder med skottkärran.. Ja ni hör ju. Det är inte bara mentalt det sätter sig.. Suck..
Men dagarna klampar vidare. Figaro kommer jag aldrig glömma. Det gör ont i mig när jag ser bilderna på honom. Speciellt en stannade jag upp vid ganska länge. Han ser rakt igenom mig och rakt in i mig. Han är så vacker.
Jag har i alla fall köpt en extern hårddisk nu också. Ska röja på mina datorer samt ha en backup på alla mina bilder. Jag vill INTE förlora dem. Det känns ännu mer när man förlorar någon nära inpå sig som man älskar. Nu ska jag och David göra lite mat i alla fall.
Imorgon ska vi fotografera BB och jag bara måste komma på ett namn som jag kan leva med på honom. Han kan inte heta Alone.
Jag och mamma spelade Hästminne lite grann efter mina lektioner idag också. Mysigt och välbehövligt. Bara få landa lite grann.
Kram på er och se till att ta vara på dagarna vi har tillsammans!
Att inte orka med sig själv...
Jag har sovit uselt. Gått upp för sent och allmänt bara kräkts på livet. Att man kan sakna någon så mycket.
Idag måste jag dock se till att göra någon nytta. Ikväll är det tre lektioner som ska genomföras - och det bra såklart! Alla goa elever kommer göra att jag mår bättre när jag väl står där ute, men tröskeln för att ta mig ut till stallet är just nu så många meter upp att jag inte ens ser över.
Stallet behöver också skötas, ponnyer fodras och allt vad det innebär att ha stall. Det stannar inte även om jag verkligen önskat att det gjorde det just nu.
Svarten ska få jobba med tömkörning idag, och jag också. Han måste få göra något och jag känner mig inte ok för att rida.
Resten av veckan har lite smågrejer inbokade. SISUlistorna ska in imorgon som senast, det kommer ett gäng som ska fota Svarten imorgon till ett skolprojekt och på torsdag är det julbord med Davids jobb.
Det hade vart kul om jag bara haft ork. Det ska bli skönt att ändå tvingas tänka på något annat.
kram på er!
/Myran
Figaro
Mamma ringer och säger att Figaro är död. Död. Jag trodde att jag hade hört fel. Jag hoppades det.
Det var dock sant. Våran fina Figaro finns inte längre kvar hos oss. Vi hittade honom död i hagen. Troligtvis har han fått en hjärnblödning och vi tror och hoppas att det har gått fort. Det finns inte något som visar på något annat..
Men den paniken och chocken av den här händelsen. Det är det värsta på länge. Lufsen hade jag mina aningar om, när vi åkte och kollade honom. Där var jag kanske lite beredd på att det inte skulle gå.
Men Figaro. Det är så osannolikt att jag inte ens har ägnat den en tanke. Han var bara 16 år och pigg och glad.
Han har en mycket speciell plats i mitt hjärta. Vi har gjort mycket ihop. Han har varit med om mycket.
Han var den första hästen jag tränade med för Ulf. Vi åkte till Berga och hoppade vattengrav. Vi landade på mage och tog oss ur vattnet med knappa livet i behåll ;) Figaro var helt blöt på magen.
Och när vi tränade för Svante Johannson. Mamma fick ta med Figaro för att Oudega hade skadat sig. Det var första gången Figaro undrade om vi verkligen skulle fortsätta träna. Så trött har han aldrig varit, varken före eller efter. Det tål att sägas att han inte ens sneglade på vattnet under den träningen ;)
Jag kommer också ihåg när Ulf sa att Figaro gillade mig. Att han inte hade hoppat om han inte hade litat på mig. Att han tog sig över så stora hinder som han egentligen inte skulle klara av bara för att vi ihop trodde att det skulle gå, att vi hade något ihop.
Han var verkligen min häst. En häst jag alltid var trygg på.
Jag minns också den gången - när jag hade min dressyrsadel - när vi dansade ihop. Det var verkligen en dans. Jag satt bara där och Figaro dansade under mig. Stadigt och bärigt och han var lycklig. Det kändes i hela kroppen på honom.
Eller när vi gjorde galoppombyten. Flera stycken, några på rakt spår. Då trodde jag att jag skulle svimma så glad var jag.
Eller bara en sån sak som var han gillade att bli kliad. Han kunde vända huvudet upp och ner bara för att få en att klia mellan ganascherna, bakom örat eller I örat. Han älskade när man grävde honom i öronen ;)
Jag kommer också ihåg när han hoppade ut från hoppbanan med Bettan ;) Eller det satans hörnet som det alltid satt spöken i enligt honom. Hur känslig han var och hur medveten han var om allting.
Alla träningar. Alla timmar ihop med den här hästen. Suck....
Ja, han saknas mig. Otroligt mycket. Det gör ont i hela mig när jag tänker på honom. Men jag får ändå trösta mig med att tro att han har varit lycklig hos oss. Att han har gillat oss. Jag tror det.
Det är fortfarande svårt att ta in. Jag förstår det inte helt... Det är så overkligt..
Vi tände ett ljus för honom idag. När ljuset brunnit ner till roten, kom samtidigt solen fram mellan molnen. Då kände både jag och mamma att han hade hittat fram.
Jag tror att alla våra hästar stod och väntade på honom. På Trapalanda. Nu får han träffa sina kompisar igen. Mille och Lufsen.
Jag hoppas bara att vi också får det nöjet att träffa honom igen en dag.
Vi älskar dig Figaro
/en av dina människor.
Vackra hästen <3
Frisering
Rossini har fått manen ryckt och han tyckte inte det var speciellt otäckt. Att inte få bestämma själv däremot var lite tråkigare.
Före frisering:
Blogg? Det hade jag glömt
Vet ni varför? För att jag har hållit min jetlag i schack och utnyttjat det till att gå upp tidigare på dagarna. Det betyder iofs också att jag vart som däckad på kvällarna, men än sålänge har det vart värt det.
Nu har jag suttit och jobbat på kontoret. Svarat på massa mail och kommit i kapp lite grann.
Det är dock dags att dra sig till stallet och göra lite nytta. Har två hagar och ett stall att mocka idag!
En lite rolig grej är att Stora Svarten troligtvis kommer få agera modell för ett skolprojekt. Det är ju lite roligt om det nu blir så. Inte helt bestämt än.
Red efter mina lektioner igår kväll. Det var väl inget jättebra pass ärligt talat. Det kändes lite spänt och lite stressigt men jag kom ändå upp och gjorde det jag tänkte. Får se hur det går idag för idag blir det träning för Frasse! Ska bli roligt!
Jag behöver även fixa skor till honom. Han behöver verkligen få komma ut nu.
Ne dags att fixa iordning det sista, sätta på sig understället och börja jobba ordentligt ;)
/Myran
Första "riktiga" hoppningen med Ecila =)