Jag vill bli skötare!
Jag vill bli skötare!
…Men vad innebär det?
Hur mysigt är det inte att komma till stallet, en extra dag i veckan, bara för att mysa och pyssla med sin alldeles egna sköthäst?
Det är en känsla som slår det mesta. Här kommer ett infoblad till Dig som är intresserad av att bli skötare, eller redan är det. Tänk även på att Din målsman ska läsa igenom bladet och samtycka till det hela innan Du kan bli skötare på riktigt!
Skötningen är för alla! Både ungdomar och vuxna!
Vad innebär det att vara skötare?
Att vara skötare innebär att Du, under ett visst antal bestämda dagar (minst 2st), har ansvaret för en hästs dagliga visitering. Det innebär att det är Du som, under den dagen, inspekterar hästen och letar efter eventuella sår, skador, skostatus eller svullnader. Förutom detta ska Du borsta, rykta och pyssla om hästen som om den vore Din egen under dessa dagar.
Att vara skötare innebär en viktig roll i vår ideella förening, ToRF, som redovisar skötarna i speciella grupper till SISU, vilka i sin tur ger ”poäng” som kan användas till föreläsningar etc för att gynna föreningens medlemmar. Själva skötningen sker annars i Stall Tokarps regi som inte är samma sak som föreningen.
Att vara skötare är ett lagom stort ansvar för den ambitiösa ryttaren.
Får vem som helst bli skötare?
För att bli skötare måste du först vara ledare. Är ni intresserade finns det ett infoblad även för detta. Du ska också vara mogen för att ta det ansvaret som det faktiskt innebär att ha ansvar över en hästs dagliga visitation.
Du måste vara minst 11 år gammal och ska som sagt leda ordinarie i minst en av våra barngrupper under veckan. För att vara Guldskötare måste du vara minst 15 år.
Hur länge är man skötare?
Du är skötare på obestämd tid, alltså tills Du känner att Du inte hinner längre eller av någon annan anledning inte kan fortsätta. Dock binder Du Dig för att vara skötare under hela terminer. Vi har själva alltid ansvar över att hästarna mår bra men vi vill samtidigt lära Dig att all vård kring hästen ändå innebär ett ansvar.
Vad händer om man inte kan komma?
Självklart kan det hända att man inte kan komma till sin skötning någon gång under terminen. Det Du ska göra då är att kontakta Myran som noterar att Din sköthäst inte får den dagliga visitationen från dig under just den dagen. Du ska inte skaffa någon ersättare. Din sköthäst är endast Din sköthäst.
Vad kostar det?
Det kostar ingenting att sköta och du får tillgång till skötarutbildningar, erbjudanden mm som endast är till för skötare. Dessutom kommer Du växa som person under det ansvaret det innebär att ha en egen sköthäst.
Vilken häst får jag sköta?
När du kommit fram till att Du vill bli skötare har Du oftast en häst i åtanke som kanske är lite extra speciell just för Dig.
Du ansöker om att få bli skötare och skriver även vilka dagar Du vill ha. Där kommer Du också skriva vilken häst Du helst önskar sköta. De olika hästarna kan passa mer eller mindre bra och om Du får avslag på din ansökan på just en speciell häst kommer Du alltid få reda på varför. Självklart vill även vi att Du ska vara skötare på den hästen Du allra helst vill, då det brukar bli allra bäst.
Endast i undantagsfall får en skötare byta sköthäst. Att börja sköta ska vara väl genomtänkt och det ska heller inte vara helt lätt att bara byta häst.
Kan man avancera från att vara skötare?
För de som skött om en häst under en längre tid, kan det ibland bli aktuellt att börja sköta en häst till, t.ex. en lite större ifall man börjat med en mindre ponny, eller en unghäst om man som hästmänniska behöver ännu en utmaning för att växa.
Är du ambitiös kan du även bli ”Guldskötare” vilket innebär att vi hjälper Dig att förbereda dig för att ta Hästskötarexamen, vilket är ett verkligt yrkesdiplom och det som krävs för i stort sett samtliga hästutbildningar och övriga prov inom hästbranschen. Vi följer även med på prov om det blir aktuellt.
För att bli Guldskötare måste du vara minst 15 år och för att avlägga hästskötarexamen behöver man vara 17 år. Guldskötare får en liten stjärna som markering bakom sitt namn på skötarschemat som hänger i stallet.
Som Guldskötare får Du alla redskap och coaching Du behöver för att kunna avlägga ett prov för hästskötarexamen.
Till sist…
Att vara skötare ger en härlig gemenskap i stallet och mycket värdefull kunskap som man kanske inte tänker på att man får. Bara det att man tillbringar en dag till i stallet kommer göra att Du växer som människa och framförallt hästmänniska.
För att ansöka om att bli skötare:
Jag vill bli skötare!
Namn: Telefonnummer:
Aktuella dagar jag önskar sköta (minst 2):
Önskehäst/ar:
Ansvarig målsman (om skötaren är under 18 år):
Underskrift målsman (om skötaren är under 18 år):
Datum och ort:
Ansökan lämnas till Myran eller Lena, alt skickas till [email protected]. Skötaransökningar bearbetas under hela året.