Försök till Tårta
Men det är det här receptet jag har gått efter iaf;
Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl (gör den mer luftig men kan uteslutas helt för en mer kompakt botten)
Bakpulver
Tre lika stora glas
Gör så här:
Sätt ugnen på 150-175 grader (varmluftsugn brukar behöva det lägre gradtalet)
Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först. För att få en hög och fin botten (cirka 11-15cm hög) brukar jag använda så här många ägg per form:
Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg
Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.
Vill du inte ha en fullt så hög tårtbotten så kan du halvera antal ägg.
Tillbaka till beskrivningen:
Efter att ha knäckt äggen i första glaset så mäter du sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl. Jag brukar inte var så jättenoga utan använder ögonmått.
Vispa ägg och socker i en skål. Låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge. Blanda i mjölblandningen och bakpulver.
Så här mycket bakpulver behöver du:
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg
Rör om och se till att det är väl blandat. Smörj en form med smör eller olja samt bröa med exempelvis ströbröd, mannagryn, mjöl eller kokos. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.
Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv
Det är väldigt varierande på ugn vilket gör att det är svårt att sätta exakta tider. För min ugn passar tiderna ovan jättebra. Ett tips är att sätta klockan lite innan första sluttiden (beroende på antal ägg) för att sedan testa med en provsticka. OBS: Öppna aldrig ugnen under de första 20 minutrerna då tårtbotten lätt sjunker ihop då.
Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.
Taget från bloggen; http://sockerrus.se/2011/01/13/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/
Jag har även rivit citronskal i tårtbottnen så vi får se hur det smakar =)
Som fyllning ska jag göra det enkelt. Vanlijvisp med rivet citronskal och grädde i ett lager och över. Som garnering blir det små chokladrosor med blad och även noblesse med apelsinsmak. Tror ni att det blir för mycket med clementiner också?
Jaja. Nu blev det ett väldigt långt inlägg, men tack för att ni läser ;)
kramar!
Myran